utorok 11. augusta 2009

Stacionárny bicykel

Stacionárny bicykel - rotoped

Rotoped (stacionárny bicykel) je ideálnym športovým prostriedkom, ktorý umožňuje športovať aj bez opustenia domova. Stacionárny bicykel zlepšuje krvný obeh, posilňuje sedacie svaly, svaly nôh a taktiež účinne bráni vzniku ochoreniu kĺbov. Pri jeho pravidelnom používaní sa naviac do organizmu vyplavujú látky, spôsobujúce príjemné pocity šťastia a uspokojenia. Veľká výhoda stacionárneho bicykla je, že ho môžu používať aj ľudia v rekonvalescencii, ľudia so slabou kondíciou, alebo s extrémnou nadváhou. Ak ho porovnáme s cestným bicyklom nehrozí tu nebezpečenstvo z okolitého prostredia a človek sa pri športovaní môže zamyslieť, započúvať do hudby, alebo pozerať televíziu.

V minulosti sa stacionárne bicykle objavovali iba vo fitness centrách. No ich cena v poslednej dobe prudko klesla a tak si ho môže dovoliť čoraz viac jednotlivcov. Ich cena závisí nielen od značky ale aj od vybavenia a funkcií.

Čotreba pred kúpou vedieť? Rozlišujeme 3 základné druhy rotopedov a to podľa spôsobu akým zabezpečujú potrebný odpor pri šliapaní. Najlacnejším riešením je stacionárny bicykel s odporom zabezpečovaným pomocou látkového pásu. Ich cena je skutočne nízka a ich hmotnosť umožňuje jednoduchú manipuláciu v stiesnených bytoch. Určitou nevýhodou takéhoto rotopedu je jeho hlučnosť. Naviac sa s lacnými prístrojmi často spája nízka nosnosť, nie moc kvalitné spracovanie a rýchle opotrebenie brzdiaceho pásu. Lepšou, ale aj drahšou voľbou sú stacionárne bicykle s čeľusťovým brzdiacim systémom. Ich životnosť a aj hlučnosť sú na lepšej úrovni ako v predchádzajúcom prípade. Ich doba sa už končí, pretože ich postupne nahrádzajú rotopedy z magnetickým odporom. Ich cena je už na podobnej úrovni a bezkontaktný brzdiaci odpor je prakticky nehlučný a nepodlieha opotrebeniu.

Medzi ďalšie podstatné vlastnosti patrí aj hmotnosť zotrvačníka. Kvalitný zotrvačník má aspoň 15 kg. Čím je hmotnosť zotrvačníka nižšia, tým je šliapanie menej plynulé a pohodlné. Pretože stacionárne bicykle si nekupujú iba štíhli ľudia, ale aj tí s nadváhou, je dôležitým parametrom aj nosnosť. Tá je označovaná v kilogramoch a popisuje maximálnu hmotnosť, ktorú má mať budúci majiteľ rotopedu. Ak nájdete stacionárny bicykel, bez takéhoto údaju, radšej hľadajte inde.

Často je vo výbave počítač, obsahujúci funkcie ako počet spálených kalórií, prejdená vzdialenosť, čas, stopky a pod. Dôležitou funkciou je aj merač pulzu. V súčasnosti sa používajú asi tri spôsoby merania činnosti srdca. Pri prvom riešení je snímač tepu súčasťou držadiel. Pri druhej alternatíve sa snímač prichytí o ucho. Posledným spôsobom je pás na upevnenie okolo hrudníka, ktorý posiela do počítača údaje o srdcovej činnosti. Merať sa pritom nemusia len pulzové hodnoty, ale prakticky kompletná srdcová činnosť. Takéto rotopedy sú však drahšie. Uplatnenie nájdu hlavne u ľudí po rekonvalescencií a ľudí so srdcovými ťažkosťami.




Stacionárny bicykel Confidence 'Pro Trainer' Magnetic
Cena €155.99 Predtým €599.99

Spálite 4x viac kalórií ako pri chodení
5 funkcií ( čas, rýchlosť, vzdialenosť, kalórie a pulz)
Nosnosť 100kg
Nastaviteľný magnetický odpor




Objednať Confidence 'Pro Trainer' Magnetic Exercise Bike
Confidence 'Pro Trainer' Magnetic Exercise Bike

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára