utorok 13. januára 2015

Môže cyklistika spomaliť proces stárnutia?

Starnúť podľa vedcov začíname už v tretej dekáde života. Dobrou správou pre milovníkov cyklistiky je, že podľa jednej vedeckej štúdie uskutočnenej na skupine viac než stovky cyklistov vo veku od 55 do 79 rokov môže jazda na bicykli viesť k udržaniu mladosti a spomaleniu starnutia.

Pravidelná fyzická činnosť znateľne prispieva k udržaniu dobrého stavu mnohých orgánov a telesných funkcií. Jazda na bicykli patrí medzi činnosti s najvyšším potenciálom ochrany proti starnutiu.

Vedecká práca zverejnená nedávno v Journal of Physiology tieto informácie potvrdila. Skupina autorov vedená Stevom Harridgom z King 'College London študovala fyziologické procesy v telách 120 ľudí, ktorí sa pravidelne venujú jazde na bicykli. A výsledky sú úžasné. "Všeobecne povedané sme na vzorke cyklistov vo veku od 55 do 79 rokov nenašli známky starnutia v takej miere, ako by sme v tomto vekovom rozmedzí normálne očakávali. Našli sme pár faktorov korelujúcich s starnutím, ale nebola to silná korelácia. U niektorých faktorov dokonca nebola korelácia žiadna, "uviedol Harridge. Podľa neho nemožno hovoriť o tom, že by jazda na bicykli starnutie odvrátila. Ale prinajmenšom ho ovplyvňuje.

Ako autori práce upozorňujú, ľudské telo je stavané na pomerne vysokú úroveň fyzickej záťaže. V kontraste s tým ale dnešní ľudia v práci aj vo voľnom čase prevažne sedia a inaktivita respektíve hypoaktivita potom ako je známe vedie k vzniku rôznych "civilizačných" chorôb. "S prihliadnutím k nášmu genetickému dedičstvu sa zdá byť jasné, že aktívny život a pravidelný pohyb hrá významnú úlohu v udržiavaní zdravia v životoch ľudí," doplnil Steve Harridge.

Najväčším problémom modernej populácie je podľa autorov štúdie práve inaktivita a sedavý spôsob života, ktorý prináša fyziologické problémy v akomkoľvek veku. Je potom ale zložité povedať, čo je dané inaktivitou a ktoré zmeny už sú skutočným prejavom starnutia. Preto z obavy, že inaktívny životný štýl maskuje proces starnutia, vybrali autori štúdie do vzorky len zdravých starších cyklistov. Boli to nefajčiari, ktorí neholdovali vo veľkom alkoholu a nemali problémy s vysokým krvným tlakom. Kritériom pre vybraných 84 mužov a 41 žien bolo, aby v rámci vyšetrenia zvládli prejsť na bicykli za menej než 5,5 hodiny 100 km (muži) a 60 km (ženy). V laboratórnych podmienkach sa potom vyhodnocovalo dýchanie, krvný obeh, nervosvalové, metabolické, endokrinné a kognitívne funkcie. Súčasťou bola aj analýza pevnosti kostí a tiež niektoré špecifické testy, napríklad vstať zo stoličky, ujsť tri metre, otočiť sa a vrátiť sa do sedu na stoličke v priebehu 15 sekúnd.

streda 7. januára 2015

Speváčka Katy Perry má pestrofarebný bicykel

Americká hviezda je nadšená cyklistka a tak ju iste potešil dar, ktorý dostala pri austrálskej zastávke svojho koncertného turné Prismatic World Tour: rám jej nového bicykla svieti energickými farbami a bol vyrobený na zákazku.

Technokrat asi nový bicykel Katy Perry príliš nezaujme, o ktovieaký technologický výkvet predsa len nejde. Ale čo tento bicykel odlišuje od iných je jeho farebné prevedenie s odkazom na koncertnú šnúru Prismatic World Tour a jej zastávku v Austrálii. Tridsaťročná speváčka pri príležitosti austrálskej zastávky svojho turné dostala od hostiteľov bicykel v unikátnej dizajnovej úprave, ktorá podľa nás svojimi pestrými farbami presne zodpovedá jednému z jej najväčších hitov, ktorým je pieseň "Teenage Dream". Autori návrhu z Paint My Bike dúfajú, že keď fanúšikovia Katy Perry uvidia svoju hviezdu na bicykli, sami k cyklistike zahoria ...

O speváčkinej vášni pre cyklistiku ako spôsobu ako sa udržiavať v kondícii sa ale vedelo aj skôr. Na bicykli Katy Perry jazdí aj v miestach, kde koncertuje. Pred koncertom v Austrálii bola odfotená pri jazde na bicykli bez prilby, ktorú si potom v jednom z miestnych cyklistických obchodov hneď kúpila. Teraz má ale bicykel nový ak nemu aj zodpovedajúce prilbu.

Fitness bicykel s kotúčovými brzdami, úzkymi plášťami a širokými riadidlami dodal pre Katy Perry austrálsky obchod s bicyklami Avanti Plus the Valley. Autorkou grafického návrhu je Tara Ackerley a o realizáciu sa postarala firma Paint My Bike. Jej pracovníkom trvalo hodiny, než rám len polepili množstvom nálepiek. Potom nasledoval nástrek farieb, ktoré perfektne sedia ku kráľovnej "žuvačkového popu".

Podľa pracovníkov Paint My Bike sa speváčke jej nové bicykel páčil. Po odovzdaní totiž hneď naskočila do sedla a odišla ...