pondelok 11. apríla 2011

Pozor na aprílové počasie. Ako sa obliecť

V jarných mesiacoch je ale voľba správneho oblečenia skutočnú alchýmiou. Veď ráno sú teploty veľmi nízko, väčšinou pod desať stupňov Celzia a niekedy aj blízko nule. A cez deň, keď sa do toho slniečko oprie, sa zase môže výrazne otepliť trebárs i na viac než 20 stupňov. Do toho sa pridávajú prehánky, niekedy i búrky a studený vietor. Voľba správneho oblečenia tak nie je jednoduchá.



Základom správneho obliekania pre športové aktivity, a nemusí to byť len cyklistika, je "cibuľový" systém vrstiev. Uplatňovať ho môžete celoročne a vďaka nemu budete vždy v suchu a teplotnej pohode. Preto je dobré si toto zapamätať a hlavne osvedčený systém obliekania používať. Vyhnete sa tým prechladnutia, ktoré by mohlo vyústiť v prechladnutí či choroba a vášmu jazdenie na bicykli by bol na čas zase koniec.

Spodná vrstva by mala byť vždy tvorená funkčným tričkom, nebojte sa pokojne použiť dve tenké tričká - viac zahrejú a odvod potu od pokožky bude o to väčší a rýchlejší. Väčšina funkčných tričiek je vyrábaná z umelých materiálov, ale poslednou dobou sa začína presadzovať prírodná ovčia vlna. Tá má totiž oproti syntetickým materiálom celú radu výhod - prádlo vyrobené z najjemnejšej Merino vlny je príjemné, má prirodzene antibakteriálne vlastnosti, odoláva zápachu, rýchlo schne, zahreje viac než syntetické materiály a zároveň je výnimočne priedušné.

Ako druhú vrstvu môžeme odporučiť teplý dres s dlhým rukávom a na neho si môžete obliecť vestičku, ktorá neprefúkne a ochráni trup pred stratami tepla. Ak počasie vyzerá neisto a mohli by ste zmoknúť, hodiť sa vám bude ľahká vetrovka, ktorú jednoducho zvinieme do vrecka drese av prípade potreby vám veľmi dobre poslúži. Nie je od veci si na bicykel vziať aj ľahkú membránovú bundu, pretože tieto odevy majú vynikajúcu odolnosť proti vlhkosti zvonku, ale zároveň odvádzajú maximum vlhkosti preč od tela. Membránové bundy sú preto výbornými doplnky funkčných materiálov spodných vrstiev oblečenia a sú pre pocit tepelnej pohody a pohodlie pri jazde výhodnejšie, ako najlacnejšie vetrovky, ktoré vôbec neventilují a alebo veľmi málo.


S vyššie uvedenými zmenami teplôt v priebehu dňa súvisí ďalšia požiadavka cyklistického oblečenia: obliekajte sa tak, aby bolo možné sa tepelným zmenám prispôsobiť. Ak podnikáte totiž celodenný výlet na bicykli, ráno je ešte chladno, cez deň sa oteplí, a večer sa začne znovu ochladzovať. Je zbytočné sa cez poludnie potiť v teplom oblečení, ak je 25 stupňov. Riešením sú cyklistické návleky na dolné končatiny, na kolená, na ruky - v prípade potreby je možné sňať a schovať do vrecka v drese alebo do batôžka. Výrobcovia cyklistického oblečenia vyrábajú napríklad aj bundy s odopínateľnými rukávmi a bundička sa tak razom môže stať praktickou vestou.


Nezabúdajte pri svojich jarných vychádzkach ani na všelijaké doplnky: dlhoprstý rukavice, šatku na krk, priedušnou čiapočku alebo multifunkčné šatku na hlavu a cez uši. Na tretry sa predávajú návleky z plavkovina, ktoré sú tiež veľmi praktickým doplnkom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára