streda 4. júla 2012

Pohodová dovolenka na bicykli v Holandsku

Ste nadšení cyklisti a chcete si tento rok dopriať pohodovú dovolenku is "dvojkolesovým" priateľom? Potom neváhajte a vydajte sa do Holandska, najväčší cyklistickej veľmoci na svete.
 
    Holanďania sa v sedle bicykla už snáď rodia. Svedčí o tom aspoň štatistika, ktorá hovorí, že na každého obyvateľa tejto krásnej  krajiny pripadá 1,2 biku!

    Asi najlepšie urobíte, keď priletíte do Amsterdamu a pešo si prejdete jeho unikátne historické centrum (tu radšej doprajte svojim chodidlám od pedálov ešte trochu kľudu).

    Bol by ale hriech nepozrieť si úchvatnú Mincový veža s neďalekým romantickým kvetinovým trhom na kanáli Singel či viac ako kilometrovým (a v Holandsku vôbec najväčším) mestským trhom Albert Cuyp, kde dostanete všetko, po čom vaše srdce túži ...
  
    V Amsterdame sa vydajte na bicykli do múzeí

    Ale potom už neváhajte a požičajte si bicykel (od 8 do 10 eur napr. cez www.mcbike.nl). S ním sa môžete vydať do tunajších jedinečných múzeí na námestí Museumplein.V Rijksmusee nájdete olejomaľby a kresby najslávnejších holandských a flámskych maliarov (www.rijksmuseum.nl), vo Van Goghovo múzeu (www.vangoghmuseum.nl) zase na 205 obrazov a 524 kresieb a akvarelov tohto impresionistov.

    Keď sa do Amsterdamu vydáte s leteckou spoločnosťou KLM, získate pri zakúpení letenky od 6. do 31. 7. 2012 voucher oprávňujúci na vstup do tohto múzea, tematický darček, vouchery na ďalšie atrakcie a informačný manuál o holandskej gastronómii.
   
    A potom už hor sa na Hlavnú stanicu (mimochodom táto unikátna stavba postavená na umelom ostrove taky stojí za prehliadku) a odtiaľ ďalej na niektorú z tisícov perfektne upravených cyklotrás.
   
    Ak ste sa rozhodli pre výlety na bicykloch aj s deťmi, bude pre vás ideálny príjemná prechádzka pozdĺž pobrežia prekrásneho jazera Ijsselmeer smerom na sever od Amsterdamu. Pôjdete cez romantickú rybársku dedinka Monnickendam, dôjdete na bývalý ostrov (dnes už polostrov) Marken, kde ľudia dodnes chodí v krojoch, au nádherného majáku sa tu môžete vykúpať.

    Aj s bicyklom sa potom dá prejsť loďou do rybárskej dediny Volendam a hneď vedľa navštíviť syráreň Alida Hoeve, kde vám aj za pomoci českého výkladu ukážu, ako sa vyrábali tradičné dreváky a vyhlásený syr, ktorý tu môžete do sýtosti ochutnávať. Po návrate späť do Amsterdamu budete mať v nohách pekných 35 kilometrov (pre malé deti vám tu v požičovniach ochotne požičia cyklosedačky).
   
Hor sa do dún

    Ďalšie trasa je už dobrodružnejšia. Vlakom sa  vypravte do mesta Zandvoort, odkiaľ môžete vyraziť dvoma smermi (obaja však rozhodne stojí za to). Na severe prejdete cez rezerváciu Zuid Kennemerland s úchvatnými piesočnými dunami, môžete sa do sýtosti kúpať v mori a prežiť si tak doslova čisto prírodné cyklistiku.

    Smerom na juh sa tiahnu pláže, preto je to vyložene ideálna cesta pre horúce dni. Cez prímorské letoviská Noordwijk a Katwijk dôjdete až do jedného z najkrajších univerzitných miest Leidene, na ktorého okraji leží Kaagská jazera. Tu si môžete požičať na pol dňa lodičku (www.olympia-charters.nl) a spestriť si tak výlet čítajúci opäť asi 35 kilometrov.
   
    Divočina namixovaná s romantikou
    A do tretice všetkého najlepšieho. Tentokrát z vlaku vystúpte na zastávke Hollandsche trading a odtiaľ šlapejte po ceste cez Loozsdzchetská jazera.

    Čaká vás nádherná "divoká" krajina s dvojmetrovým trávami pozdĺž cyklotrasy, odpočinok v starom mestečku Oud-Loosdrecht s krčmičkami a lodenicami plnými plachetníc a ďalej potom romantické malé mesto Loenen, ležiace na azda najkrajším kanála v tejto oblasti Vechta, až do Weesp. Aj táto trasa je dlhá okolo 35 kilometrov a môžete si ju ešte predĺžiť návštevou romantického Muiden.

    Z dĺžky a náročnosti tunajších trás rozhodne nemusíte mať strach! Ste v Holandsku a trasy tu vedú po absolútnej rovine. Hovorí sa, že ak nabehnete bežných 25 kilometrov , tak bez problémov zvládnete 35 kilometrov po Holandsku.
 
    A ešte jeden tip: ak sa vám stratí bike v Amsterdame, traduje sa, že stačí skočiť si do jedného konkrétneho stánku na blšom trhu na Waterlooplein, kde si ho môžete zase kúpiť späť.

    Veľa ďalších zaujímavostí o Amsterdame a jeho okolí nájdete na www.iamsterdam.com. O Holandsku, cyklotrasách a ďalších zaujímavostiach potom na www.holandsko.cz.