sobota 28. februára 2015

Bicykel vytlačený na 3D tlačiarni

Zo súťaže Bike Design Project o najlepší mestský bicykel vyšiel najlepšie návrh pochádzajúci z dizajnového štúdia Industry z amerického Portlandu. Bude vyrobené v limitovanej edícii 100 kusov, vybavené technológiou bezdrôtového prenosu Bluetooth a "chytrými" riadidlami.

Dizajnéri zo štúdia Industry spolupracovali s firmou Ti Cycles na vytvorenie kolies s titánovým rámom vytlačeným na 3D tlačiarni (áno, aj kovové súčiastky je možné vytlačiť na 3D tlačiarni). A výsledok ich spolupráce je úžasný! Čistý rám z exkluzívneho materiálu ukrýva všetky bovdeny, radenie a ďalšie komponenty vnútri a na pohon slúži karbónový remeň, takže celok pôsobí neuveriteľne esteticky.


http://www.playukinternet.com/tracking.php/tracking/go/bannerid/4912/affid/2606/urlid/2553003
Bicykel nazvali jeho tvorcovia Solid a pretože je vybavené technológiou Bluetooth, môžete ho pripojiť cez špeciálnu aplikáciu v mobilnom telefóne a využívať jeho vyspelých "inteligentných" funkcií. Solid vám trebárs povie, keď je potreba vymeniť svetlo a alebo keď bude niečo zle s brzdami. Navyše sa elektronické zariadenie dobíja pri jazde automaticky. Vďaka aplikácii Discover My City, ktorá obsahuje celý rad trasy pre cyklistov (zatiaľ len) v Portlande a okolí, vám bicykel dá impulz kde sa dobre nájsť a kde sa dá nakúpiť.

Asi uznáte, že keď človek ide na bicykli, nemal by stále len hypnotizovať displej mobilného telefónu. Avšak bezdrôtové prepojenie so smartfónom majiteľa prináša ešte jeden benefit: bicykel vám posiela spätnú väzbu cez riadidlá, ktorá sa rozbrní keď bude treba zmeniť smer jazdy a čím bližšie budete k odbočke, tým častejšie budú riadidlá vysielať tieto signály. Tiež je tu možnosť ovládať osvetlenie bicykla pomocou zabudovaných senzorov, radí sa stlačením elektronického tlačidla a nad zadným kolesom je nosič, ktorý sa dá podľa ľubovôle a veľkosti prevážaného materiálu zväčšiť alebo zmenšiť. Čo veľa zaujme sú neštandardné umiestnené brzdové páky.

Hoci to všetko znie veľa zaujímavo a Solid napĺňa predstavy o bicykli budúcnosti, ťažko hodnotiť, či nás také "chytrý" bicykel nepripraví o tie najväčšie pôžitky z jazdy. Naozaj chceme, aby nám bike neustále hlásil kam máme odbočiť?

Viac o tomto projekte nájdete na industrypdx.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára