utorok 3. februára 2015

Cyklistika a vegetariánstvo

Ak zo svojej stravy vynecháte mäso, musíte celkovo pozmeniť svoje stravovacie návyky a niektoré živiny doplniť vášmu telu z iných zdrojov. Život bez mäsa vám ale môže nielen pomôcť vyriešiť niektoré problémy, ale dokonca aj zlepšiť vašu výkonnosť na bicykli.



O vegetariánstve a vrcholovom športe sa v minulosti hovorilo trebárs v spojení s tenistom Borisom Beckerom, mäso nejedla ale ani tenistka Martina Navrátilová a vyhýbal sa mu napríklad aj svetový rekordman v plávaní Murray Rose. Pred časom ste mohli čítať o americkom profesionálnom cyklistovi Dávidovi Zabriskie, ktorý dokonca ako prvý vegan, skúsil Tour de France. Kým iným cyklistom konzumácia mäsa nevadila, Zabriskiemu bralo jeho trávenie príliš veľa energie. A tá mu potom chýbala pri podávaní špičkových výkonov na bicykli. Keď lekári tento fakt odhalili, začal Američan postupne zo svojej stravy vyraďovať mäso a potom aj mliečne výrobky a postupne začali na jeho konte pribúdať výsledky prekonávajúce tie z jeho pôvodnej kariéry. Príklad Zabriskieho ukázal, že dobre vedená diéta bez mäsa môže slúžiť aj špičkovému profesionálnemu športovcovi.

Pravdou je, že na jedálnych stoloch našich predkov sa mäso neobjavovalo zďaleka tak často ako je tomu v súčasnosti. Tiež vtedajšia populácia bojovala ďaleko menej s ochoreniami, ako je hypertenzia, cukrovka, obezita či rakovina zažívacieho traktu. A podľa zástancov jedlá bez mäsa aj niektorých odborných štúdií sú na tom ľudia, ktorí sa mäsu vyhýbajú, po zdravotnej stránke lepšie než zvyšok populácie aj v súčasnosti.

Lenže byť vegetarián či dokonca vegan nie je len o tom skrátka mäso nejesť. Či už ste aktívny športovec alebo nie, je vhodné si stratu živín nejakým spôsobom kompenzovať a udržať ich rovnováhu pre zdravý život a dobré fungovanie organizmu. Život bez mäsa by nemal viesť k ujmám na kvalite vášho života či športovaní..


Dostatok železa a bielkovín

Potraviny s obsahom rastlinných proteínov sú podľa ich zástancov ľahko stráviteľné, nezaťažujú telo a dodávajú rovnako kvalitné bielkoviny ako mäso. Na druhej strane barikády ale zase stoja zástancovia konzumácia mäsa, ktorí tvrdia, že mäso je zdrojom vyváženého spektra aminokyselín a je nutné pre správne a zdravo fungujúce telo. Takže názor na vec si urobte sami. Doplňme ale, že mäso sa rozkladá komplikovanejšie a telo ho trávi šesť, sedem, osem aj viac hodín a to organizmus vyčerpáva. Rozkladom živočíšnych bielkovín navyše vraj dochádza ku vzniku veľkého množstva toxických metabolitov.

Ak sa rozhodnete skúsiť to bez mäsa, jednou z podstatných zásad stravovania je udržať vo svojom jedálničku také potraviny, ktoré telu dodajú dostatok železa a bielkovín. Najlepším zdrojom sú podľa odborníkov iné zdroje živočíšnych bielkovín, napríklad mliečne výrobky a vajcia. Vysoké množstvo kvalitných bielkovín môžete ale tiež získať konzumáciou produktov rastlinného pôvodu: sójové deriváty (tofu, tempeh), strukoviny (šošovica, cícer, fazuľa), orechy a zrná. Na železo sú bohaté špenát, orechy a celozrnné potraviny. Jeho absorpciu zlepšuje kyselina askorbová (vitamín C) a kyseliny citrónovej (v citrusových plodoch).

Ďalším príkladom je "superpotravina" quinoa čiže mrlík čílsky. Juhoamerická bezlepková plodina má vysokú nutričnú hodnotu, vysoké percento bielkovín, výhodnú kombináciu základných tukov a nízky glykemický index. Ako zaujímavosť spomeňme, že NASA ho zaradila ako vhodnú plodinu do výskumného programu, ktorého výsledky by umožnili podporovať a udržať ľudský život počas dlhých vesmírnych letov riadených človekom.

 Vegetariánom podľa dietológov najčastejšie okrem železa a bielkovín chýba vitamín B12, ktorý má význam pre krvotvorbu a funkciu nervov. Z aminokyselín (zložiek bielkovín) im chýba lyzín, treonín, valín a cysteín. Odborníci navyše odporúčajú ešte strážiť hladinu kreatínu, organické kyseliny s významom pre zásobovanie svalových a nervových buniek energiou. Ten si ale vie telo produkovať aj samo, takže vynechanie mäsa by v tomto prípade vraj nemalo mať výrazne negatívny vplyv. U športovcov sa odporúča kreatín doplňovať suplementami.

Medzi cyklistami sa vynechanie alebo aspoň obmedzenie konzumácie mäsa šíri ako lavína. Tí, ktorí mäso obmedzili, si pochvaľujú napríklad ľahšie trávenie a rýchlejšiu regeneráciu po tréningu. Okrem vyššie spomínaného Davida Zabriskieho sa v určitú fáze svojej kariéry od mäsa odchýlili aj ďalší špičkoví cyklisti, napríklad Sean Yates, Shane Sutton, Levi Leipheimer, Robert Millar, Maarten Tjallingii či Mark Cavendish. A napríklad sójové mlieko namiesto bežného k müsli je na stoloch profesionálov na raňajky dnes už vidieť úplne bežne.

 Čím nahradiť mäso v strave?

     tofu
     cícer
     Semená - napríklad slnečnicové, sezamové, tekvicové, ľanové ...
     jogurt
     mandle
     vlašské orechy
     olej z vlašských orechov
     ľanový olej
     arašidové maslo
     Sušené ovocie - hrozienka, marhule, datle
     vajcia
     brokolica
     šošovica
     avokádo
     sladký zemiak
     quinoa

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára