streda 12. augusta 2009

Prilby na bicykel

Prilba na bicykel je od februára podľa nového zákona o cestnej premávke pre cyklistov povinná. Povinne treba mať na bicykli prilbu iba mimo mesta, deti aj v meste. No neplatí to na všetkých cestách.

Povinnosti z nového cestného zákona sa podľa polície totiž vzťahujú iba na cesty, ktoré sú za cesty označené iným zákonom – o cestných komunikáciách. Pravidlá cestnej premávky podľa toho platia iba na diaľniciach, rýchlostných cestách, cestách I. až III. triedy a účelových komunikáciách. Medzi tieto kategórie nespadá napríklad väčšina hrádzí, lesných alebo poľných ciest.

Policajti, lekári ale aj cyklistické združenia sa však zhodujú, že prilby by cyklisti radšej mali nosiť aj na hrádzach či v lese. V lese totiž môže dôjsť k úrazu omnoho ľahšie ako v bežnej premávke. Na hrboľoch môže cyklista spadnúť a pri náraze do stromu si môže spôsobiť vážne zranenia. Na hrádzi zase napríklad hrozí zrážka s iným cyklistom, korčuliarom alebo aj chodcom.

Ceny najlacnejších cyklistických prílb sa pohybujú okolo 11 eur , kvalitnejšie stoja viac ako 30 eur. Prilba by mala byť dobre odvetraná, odľahčená, cyklista by po 10 minútach ani nemal vedieť, že ju má. Proste prilba na bicykel musí sedieť ako uliata. Taktiež by mohla mať nejaké reflexné prvky aby bol cyklista za zníženej viditeľnosti dobre videný.

Dôležité je mať prilbu pri jazde aj správne upevnenú.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára