nedeľa 6. februára 2011

Česko má 2000km cyklotrás

Je potešujúce, že v Českej republike počet cyklotrás rok od roku vzrastá. Potvrdzujú to štatistiky Centra dopravného výskumu, podľa ktorých je na území našej krajiny k 1. januári tohto roka spolu 1903 kilometrov cyklotrás a komunikácií vhodných pre cyklistov. Za posledný rok je to nárast o 302 kilometrov.

S rozvojom cyklistickej dopravy narastá aj potreba rozširovania siete cyklistických komunikácií. Trendom posledných rokov je budovanie nových cyklotrás, a to najčastejšie v oblastiach s vyššou koncentráciou obyvateľov. Tieto miesta sú totiž najviac zaťažená dopravou. Zistiť, aký je aktuálny stav cyklistickej infraštruktúry v SR si dala za cieľ štúdie Centra dopravného výskumu (CDV).

Zber dát pre štatistiky prebiehal formou veľké dotazníkovej akcie, kedy bola individuálne oslovená všetky mestá a väčšie obce v SR. Výskum si okrem zisku nových informácií kládol za cieľ preveriť aj staršie dáta a tiež chodníky, ktoré boli vybudované bez využitia akéhokoľvek dotačného programu, čo predstavovalo štúdiu o niečo náročnejšie. Do štatistík sa dostali aj komunikácie, ktoré sú hojne využívané cyklistov, v mnohých prípadoch sú "ľudovo" označované za cyklotrasy a väčšinou slúži k denným cestám do práce, do škôl, prípadne v rámci voľnočasových aktivít (napr. časť úseku cyklotrasy Bečva, cyklotrasy Hlboká - České Budějovice).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára