štvrtok 10. februára 2011

Cyklistika a nadváha

Cyklistika je jedným z ideálnych športov pre jedincov s nadváhou. Jazda na bicykli totiž u osôb s pár kilogramami navyše nepreťažovanie chrbticu a veľké kĺby, ako tomu býva napríklad u behu, aerobiku a mnohých ďalších športov.

Každého nás pánboh "uplácal" inak, niekto je tenký, ďalší má sklony k obezite. Jednému chutí všetko - vždy a všade, druhý si večer spomenie, že vlastne ani neobědval. Niekto má vôľu pevnú ako žula, inému sa vôľa aj mnohé predsavzatia drobí pri návšteve cukrárne ako kúpeľná oplátka. Či už ste akokoľvek "silný" prípad, vedzte, že vaše bicykel vás is nejakým tým kilom na viac neodmietne, bude vás hýčkať a snažiť sa, aby ste si ho zamilovali. A rozhodne máte prečo!

Hýčka kĺby

Tělnatější cyklista na bicykli svoje kilá vezie, nie nesie, čo oceňujú predovšetkým väzy dolných končatín a samozrejme aj najväčšia kĺby v tele - kolená a bedrá, na ktoré je u osôb s nadváhou vyvíjaná zvlášť pri niektorých športoch enormnú záťaž. Už mnoho rokov je potvrdené, že práve nadváha je jedným z veľmi rizikových faktorov ovplyvňujúcich vznik artrózy, a to predovšetkým kolenných kĺbov. Tie musia odolávať veľkej záťaži, ktorej dôsledkom môže byť nadmerné opotrebenie až poškodenie kĺbu a chrupavky.

A práve cyklistika je potom jedným z vhodných rehabilitačných športov po operáciách poškodených kĺbov aj po totálnych endoprotézách.

Artróza je bolestivé, degeneratívne ochorenia kĺbov. Postihnutia obvykle patrí do vekovej skupiny nad 50 rokov. Artrózou sú najčastejšie postihnuté tzv veľké kĺby, chrbticu a malé kĺby na rukách. Ochorenie sa prejavuje najmä obmedzením funkčnosti kĺbov, stuhnutosť a bolesti daného kĺbu.

Ničí jouly

Nielen ťažšie časť populácie, ale úplne každý z nás potrebuje v primeranej miere pohyb, aby sme svoje telo zachovali čo najdlhšie v dobrej kondícii. Ak máme nejaké to kilo či kilá navyše, môže nám šetrná cyklistika pomôcť oným nadbytočným kilogramom ujsť.

Ak sa pohybuje naša hmotnosť medzi 80 - 100 kg, spálime behom hodiny jazdy na bicykli (rýchlosť nad 16 km / hod) v priemere okolo 2200 kj, zatiaľ čo napr chôdza (4km/hod) nás pripraví v priemere o 1200 kj. Tieto údaje rozhodne nie sú v dennej energetickej bilancii zanedbateľné.

Kilometre i rýchlosť si možno na bicykli dávkovať postupne, čo je pre osoby s väčšou nadváhou alebo obezitou zo zdravotného hľadiska veľmi dôležité. Pre netrénované telo by bola intenzívna, mnohokilometrové jazda skôr prekliatím ako požehnaním. Aj preto, ak ste obézny, zatiaľ vynechajte módne, ale náročný spinning, av prípade horšieho počasia radšej doma či v posilňovni usadnite na rotoped alebo navštívte lekciu šetrného aquabiku (viac TU).

Nezabudnite sa naťahovať!

Hoci je cyklistika pre osoby s nadváhou športom veľmi vľúdnym, patrí medzi športové činnosti, ktoré pohybový aparát zaťažujú nerovnomerne. Ak ste sa rozhodli sa svojmu bicyklu plne oddať, nesmiete zabudnúť na pravidelné preťahovanie svalov (strečing), lebo tak veľmi uľahčíte ich úponům. Vhodné je kombinovať cyklistiku s iným športom, napríklad s plávaním. Nutné býva tiež pamätať na optimálne nastavenie sedla.

Náš tip pre boľavé bedra ...

V prípade, že máte problémy s bedrami, myslite na to, že pre dobrú kondíciu vášho najväčšieho kĺbu je z fyziologického i preventívneho hľadiska veľmi výhodné pri pokrčenie nohy tlačiť kolená mierne do strany. Týmto spôsobom totiž zaisťujete optimálny fyziologický pohyb kĺbu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára