štvrtok 17. februára 2011

Lecitín alebo E322

Hoci ho nájdeme i v početnej rodine obávaných "éčok", nie je lecitín žiadnym potravinovým zloduchom. Naopak, je látkou veľmi prospešnú a potrebnú. Zlepšuje treba činnosť mozgu, urýchľuje proces regenerácie po športovom výkone, zmierňuje bolesti kĺbov a pozitívne ovplyvňuje ich kondíciu.

Lecitín bol výživovým hitom sklonku minulého storočia, a hoci sa jeho úžasné vlastnosti nijako nezmenili, postáva dnes trochu pozabudnutý v tieni novších a modernejších preparátov.


Na počiatku bolo vajce. Alebo ako lecitín k menu prišiel.

Na prelome roku 1846 a 1847 izoloval istý pán Gobley z vaječného žĺtku oranžovo sfarbenú lepkavú substanciu, ktorú o desiatky rokov neskôr čakala doslova hviezdna kariéra v potravinárskom priemysle. Pán Gobley pokrstil svoj objav podľa jeho "rodisko". Nazval ho totiž lecitín, podľa gréckeho "lekithos" - žĺtok. Totožnú látku potom tento vedec so silným žalúdkom našiel ešte napr. v žlči, krvi a mozgovej hmote.


PlaySuperEna and win up to 150 million


Z chemického hľadiska patrí lecitín medzi fosfolipidy a je nenahraditeľnou súčasťou bunkových membrán živočíchov (aj človeka) a rastlín. Lecitín je pre svoje emulgačný a antioxidačné schopnosti hojne využívaný v potravinárskom priemysle, kde suverénne zapadol medzi takzvaná (a veľakrát úplne zbytočne obávaná) "éčka".


E 322 ako mozgový nutrient

Pôsobnosť lecitínu sa však neobmedzuje iba na zlepšenie chuťových a vizuálnych vlastností potravín (napr. trvanlivosť, lesk, aróma), pretože má ešte mnoho ďalších zaujímavých predností.

Už mnoho rokov je radený k tzv mozgovým nutrientům, teda látkam zkvalitňujícím mentálnej aj niektoré telesné funkcie organizmu - napr zlepšuje pamäť, koncentráciu, schopnosť rýchlo reagovať, ľahšie sa učiť apod Avšak mimo pôsobenia na centrálnu nervovú sústavu má lecitín ešte zaujímavé využitie vo športovej výžive, osobitne zameraných preventívne-liečebných diétach a ďalej aj v diétach redukčných, pretože ovplyvňuje metabolizmus tukov. Presnejšie povedané, urýchľuje ich premenu v energiu.

A tak ho poznajú nielen konzumenti najrôznejších diétnych drinkov, čoby ich neoddeliteľnú súčasť, ale napríklad aj kulturisti vo fáze "rysovanie". Na trhu je potom k dostaniu ako izolovaná (napr. kapsuly, ochutený granulát), tak v kombinácii s inými účinnými substanciami. Obľúbená je napríklad vláknina s lecitínom, srvátka s lecitínom alebo napríklad lecitínom obohatená rastlinná mlieka.

Play Euro Millions online



Pomáha športovcom i chorým

Výnimočné situácie (náročný športový výkon, choroba apod) si žiadajú výnimočné činy, čo v tomto prípade znamená dodávku lecitínu vo forme doplnku stravy. Kedy môžu takéto situácie nastať a ako konkrétne môže lecitín pomôcť?

* U športovcov a ťažko fyzicky (i duševne) pracujúcich urýchľuje proces regenerácie
* Zlepšuje činnosť mozgu, a to aj v pokročilom veku
* Zmierňuje bolesti kĺbov, pozitívne ovplyvňuje ich aktuálnu kondíciu
* Pôsobí kladne na kvalitu pokožky, nechtov a vlasov
* Prispieva k liečbe psychických ochorení (maniodepresívna stavy)
* Znižuje hladinu "zlého" cholesterolu (LDL)
* Stabilizuje pomer medzi LDL a HDL ("dobrý" cholesterol)
* Je vhodným preventívnym prostriedkom pri mozgových príhodách (čistí cievy, znižuje tlak)
* Je radený medzi podporné prostriedky pri redukčných diétach
* Pomáha pacientom s chorobami pečene (hepatitída, cirhóza apod) aj osobám, ktoré je enormne zaťažujú (náruživí konzumenti alkoholu)
* Pomáha zlepšiť stav pacientov s Parkinsonovou aj Alzheimerovou chorobou


Dávkovanie sa odvíja od indikácie

Zvyčajná denná dávka lecitínu sa pri preventívnom a terapeutickom použitie pohybuje od 2000 do 5000 mg. Lecitín sa konzumuje počas jedla, príjem je lepšie rozložiť do dvoch denných dávok. Avšak napríklad v prípade liečby Alzheimerovej choroby sa príjem lecitínu mnohonásobne zvyšuje, v takom prípade má však hlavné slovo lekár!

Najbohatšími prirodzenými zdrojmi lecitínu je: sója, sójový olej, arašidy, arašidový olej a maslo, pečeň, pšeničné klíčky, ryža, kukurica, vajcia, slnečnicové semienka, fazuľa

Lecitín však nie je iba jeden jediný, lecitíny tvoria vcelku početnú rodinu. Jednotliví príbuzní sa líši napr zložením mastných kyselín. Obsah týchto kyselín určuje surovina, ktorá bola pre výrobu použitá. Hoci je lecitín najčastejšie získavaný zo sójových bôbov, používa sa, ale v oveľa menšej miere, aj lecitín z vajec, ryže, repky, slnečnicových semien alebo syntetický. Pravdepodobne jediným, a pre niektoré z nás dosť zásadným, problémom veľmi častého používania sójového lecitínu v potravinárskom priemysle je jeho potencionálny alergizujúce efekt u osôb s preukázanou potravinovou alergiou na sóju.


Všetkého s mierou! I lecitínu

Lecitín patrí medzi málo sporné a vcelku bezpečné doplnky stravy, ale pri pravidelnom užívaní veľmi vysokých dávok, podobne ako je tomu u mnohých vitamínov, sa môžu vyskytnúť mierne nežiaduce účinky. Medzi tie najčastejšie patria: nevoľnosť, nadúvanie, hnačka a nadmerné potenie. O niečo väčšie riziko môže hroziť veľmi senzitivnemu konzumentovi v prípade, ak je alergický na sóju, ktorá je jedným z hlavných zdrojov pre získanie lecitínu (sójový lecitín). V takom prípade je na mieste konzultácie s vaším alergológom, názory na túto otázku sa totiž napodiv líšia iv odborných kruhoch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára